Δελτίο Τύπου της 17/04/2016

ΤΟΔ ΑΛΦΕΙΟΣ – ΜΑΙΝΑΛΟ 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 17/04/2016

Με μεγάλη συμμετοχή μελών της Τοπικής Ομάδας Δράσης Αλφειος – Μαιναλο 2016 αλλά και πλήθος νέων ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16/04 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλοπολης, η ενημερωτική συνάντηση- Γενική Συνέλευση της ΤΟΔ.

Κατ’ αρχήν έγινε αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία «Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) » που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ & ΠΕΠ 2014-2020 καθώς και τις νέες εξελίξεις που οδηγούν ουσιαστικά στην υλοποίηση ολου του προγράμματος LEADER του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με την διαδικασία ΤΑΠΤΟΚ και στην συνέχεια ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και για τις μελλοντικές ενέργειες της τοπικής ΤΟΔ προκειμένου να προετοιμαστεί ένα συνολικό Αναπτυξιακο πρόγραμμα για την περιοχή παρέμβασης, που θα υποβληθεί στο Υπ. Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια.

Ακολουθήσε διεξοδική συζήτηση με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους, συζήτηση υψηλού επιπέδου και ουσίας που αντανακλούσε τον προβληματισμό για το μέλλον της περιοχής.
Στην συνέχεια ξεκίνησε η ΓΣ της ΤΟΔ με θέμα την ανάλυση των Προβλημάτων /κινδύνων αλλά και των πλεονεκτημάτων / ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή (.Ανάλυση SWOT). Η Ανάλυση αυτή εκτός από προαπαιτούμενο  για την υποβολή της πρότασης, αποτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα στην προσπάθεια σχεδιασμού της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Στον καταιγισμό ιδεών που ακολούθησε συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και καταγράφηκε πλήθος αξιόλογων ιδεών και σκέψεων, τόσο στο σκέλος των κινδύνων όσο και των ευκαιριών. Έντονη ήταν η ανησυχία όλων για την νοοτροπία αδιαφορίας και εφυσηχασμου που επικρατεί στην περιοχή καθώς και για την συνεχή μείωση του πληθυσμού της ενώ σημειώθηκε με έμφαση ο πολιτιστικος της πλούτος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος κ. Φ. Ζωης και ο διευθυντής του σωματείου  Παρράσιο Παρκο κ. Α. Δενδρινος, ο εμπνευστής και συντονιστής της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στο Μαιναλο «Mainalon trail » κ. Ι. Λαγος, ο αντιπρόεδρος της ΑΛΜΑ Μεγαλοπολης κ. Σ. Τσιχλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, εκπροσωπώντας τον Δήμο, κ. Β. Χινης, ο διαχειριστής του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαιναλου κ. Θ. Χρονοπουλος, ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού κ. Ν. Σαρουκος, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της εστίασης και μεταποίησης τροφίμων, έμποροι της πόλης, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες, μηχανικοί.

Η μεγάλη συμμετοχή αλλά κυρίως το υψηλο επίπεδο συζήτησης και ενδιαφέροντος για την διαμόρφωση μιας κοινά επεξεργασμένης και αποδέκτης αναπτυξιακής στρατηγικής μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Στις αρχές Μαΐου  θα οργανωθεί νέα εκδήλωση, όπου και είναι πολύ πιθανο να ανακοινωθούν οι τελικές προδιαγραφές του Υπουργείου και της Περιφέρειας για τα ΤΑΠΤΟΚ και θα συζητηθεί το θέμα της εταιρικής / νομικής μορφής που θα λάβει η ΤΟΔ Αλφειος –Μαιναλο 2020. Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η εγγραφή νέων μελών.

Η ΔΕ της ΤΟΔ ΑΛΦΕΙΟΣ –ΜΑΙΝΑΛΟ  2020