Μόνο τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που έχει παράδοση κεντρικού σχεδιασμού και απουσία δομών κοινωνικής οργάνωσης και συμμετοχής, δίνεται η δυνατότητα για υποβολή προτάσεων μέσω των δράσεων ΤΑΠΤΟΚ. Τη δυνατότητα αυτή μας τη δίνει η υποχρεωτική επιβολή των ΤΑΠΤΟΚ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενδιαφέρον που τα αρμόδια όργανά της,δίνουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες. Αυτοί θα είναι και οι βασικοί μας σύμμαχοι σε ένα μάλλον αδιάφορο έως καιεχθρικό περιβάλλον (μέχρι τώρα..) από την κεντρική διοίκηση.
Όμως και η οικονομική και κοινωνική συγκυρία στην περιοχή μας, είναι η κατάλληλη. Ο βασικός συντελεστής ύπαρξης της Μεγαλόπολης όπως την ξέρουμε, αλλά και της ευμάρειας (φυσικά και των προβλημάτων) της ευρύτερηςπεριοχής, η ΔΕΗ, φθίνει τόσο σε επίπεδα απασχόλησης όσο και σε επίπεδα μισθών.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους στη Μεγαλόπολη και ότι στα γύρω χωριά πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν κάτοικοι και δραστηριότητες.
Μπορεί αυτή η ζοφερή εικόνα να ανατραπεί; Υπάρχει προοπτική; Η απάντηση είναι ΝΑΙ, αλλά εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από το αν θα ασχοληθούμε να βρούμε,λάβουμε και εφαρμόσουμε τα αναγκαία μέτρα εμείς οι ίδιοι.
Σε αυτή την προσπάθεια σήμερα μπορούμε να βρούμε την πολύτιμη στήριξη της δράσης ΤΑΠΤΟΚ που μπορεί να προσφέρει πανευρωπαϊκή εμπειρία, οργάνωση και χρηματοδότηση.
Θα πρέπει ακόμη να είναι σαφές ότι η προσπάθεια αυτή δεν αφορά λίγους – ειδικούς, σοφούς, δικτυωμένους κλπ – αλλά όλους. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με καταδρομικές ενέργειες, αλλά από τη δράση των χιλιάδων απλών στρατιωτών. Έτσι η ΟΤΔ πρέπει να εξασφαλίσει μέσα από διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες, τη συμμετοχή και στράτευση πίσω από τον Αναπτυξιακό ΣτρατηγικόΣχεδιασμό της περιοχής την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων.