Το ΤΑΠΤΟΚ αποτελεί ένα εργαλείο και περιγράφει την “από τη βάση προς την κορυφή” προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες συγκροτούν μια σύμπραξη προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια “…ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική. Η εν λόγω στρατηγική είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιεί τα δυνατά σημεία ή τα «πλεονεκτήματα» της κοινότητας σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, αντί απλώς να εστιάζει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Για το σκοπό αυτό, η σύμπραξη λαμβάνει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και αποφασίζει πώς θα τη διαθέσει.”
Απόσπασμα από το εγχειρίδιο οδηγιών ΤΑΠΤΟΚ της ΕΕ.
Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014-2020,γενικά αλλά και στην Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και της Κοινωνίας των Πολιτών για τοσχεδιασμό και την υλοποίηση περιφερειακώναναπτυξιακών στρατηγικών.
Δίνεται έτσι για πρώτη φορά θεσμοθετημένα και οργανωμένα η δυνατότητα σχεδιασμού αναπτυξιακών στρατηγικών από «κάτω προς τα πάνω», δηλαδή από τους απλούς πολίτες και όχι από τα υπουργεία, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, που ήταν αποκλειστικά ο σχεδιασμός σε κεντρικό επίπεδο. Τοεργαλείο με το οποίο ενεργοποιείται η διαδικασία αυτή ονομάζεται Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (Τ.Α.Π.ΤΟ.Κ).
Στο ΕΣΠΑ 2014-2020, επιβάλλεται η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών ΤΑΠΤΟΚ σε ποσοστό 5% του Γεωργικού Ταμείου (το ποσό αυτό πανελλαδικά θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ), χωρίς να αποκλείεται η χρηματοδότησή του και από αλλά Ταμεία, ιδιαίτερα το ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης και το Κοινωνικής Συνοχής.
Και στο ΠΕΠ Πελοποννήσου ήδη προβλέπονται 8,5 εκατ. ευρώ για δράσεις ΤΑΠΤΟΚ.